U Subotici "epidemija" stečajeva

Bez autora
Jan 23 2011

Sumornu privrednu sliku severa Bačke najbolje odslikava podatak da je u Privrednom sudu u Subotici, kome, pored Subotice, pripadaju i Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta i Kanjiža, tokom prošle godine pokrenuto 554 stečajna postupka, što je skoro trinaest puta više nego 2009. godine kada je pred sudijama bilo samo 43 stečajna predmeta. Među brojnim malim i velikim preduzećima čiju su upravu preuzeli stečajni upravnici prošle godine našli su se i "Fidelinka", gigant u žitomlinskoj industriji, ugostiteljsko preduzeće THU "Palić", kome pripadaju hoteli "Patrija" i "Prezident", "Vov vinarija" Živojina Đorđevića, kao i osam firmi koje se vezuju za ime kompanije "Si end Si", vlasnika Vojina Đorđevića. Scenario propadanja je uglavnom isti: kupuju se firme da bi se oprao novac, vlasnici se zadužuju uzimajući kredite, pri čemu pod hipoteku stavljaju imovinu firme, potom iznose novac, a iza sebe ostavljaju gomilu dugova i neizmirene obaveze prema državi i zaposlenima.

U Subotici "epidemija" stečajevaSumornu privrednu sliku severa Bačke najbolje odslikava podatak da je u Privrednom sudu u Subotici, kome, pored Subotice, pripadaju i Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta i Kanjiža, tokom prošle godine pokrenuto 554 stečajna postupka, što je skoro trinaest puta više nego 2009. godine kada je pred sudijama bilo samo 43 stečajna predmeta.

Među brojnim malim i velikim preduzećima čiju su upravu preuzeli stečajni upravnici prošle godine našli su se i "Fidelinka", gigant u žitomlinskoj industriji, ugostiteljsko preduzeće THU "Palić", kome pripadaju hoteli "Patrija" i "Prezident", "Vov vinarija" Živojina Đorđevića, kao i osam firmi koje se vezuju za ime kompanije "Si end Si", vlasnika Vojina Đorđevića.

Scenario propadanja je uglavnom isti: kupuju se firme da bi se oprao novac, vlasnici se zadužuju uzimajući kredite, pri čemu pod hipoteku stavljaju imovinu firme, potom iznose novac, a iza sebe ostavljaju gomilu dugova i neizmirene obaveze prema državi i zaposlenima.

- To je direktna posledica nemara nadležnih državnih organa koji ne proveravaju poreklo kapitala kojim se kupuju firme, pa onda kasnije ispliva da su "Patrija" i "Prezident" kupljeni novcem Darka Šarića, dok je vlasnik većinskog paketa akcija "Fidelinke" lokalnoj samoupravi još uvek nepoznat - objašnjava Ištvan Huđi, potpredsednik Samostalnog sindikata Subotice.

Prema podacima Narodne banke Srbije, na teritoriji ovog Privrednog suda već duže vreme u blokadi su 384 firme, od kojih čak dvanaest pripada poslovnom imenu braće Đorđević.

Kako objašnjavaju u Privrednom sudu, nad svim pravnim licima čiji su računi blokirani duže od tri godine, primenjuje se automatski stečaj, koji je predvideo novi Zakon o stečaju.

- Kada je o takvim situacijama reč, od NBS svakog meseca dobijamo izveštaje o stanju na računu preduzeća, ako vidimo da se ne menja, tražimo od dužnika da pripremi troškovnik stečajnog postupka i ukoliko ga u datom roku ne napravi, na istom ročištu se otvara i zatvara stečaj. Tada konstatujemo da nema pravnog osnova za vođenje stečaja i eventualna imovina se prenosi državi. Preduzetnike nećemo pojedinačno upozoravati i obaveštavati, jer svako treba da zna kakvo mu je stanje na računu - kaže Ilona Stajić, predsednik Privrednog suda.

Reorganizacija

Kompanija "Mineko", jedan od akcionara "Fidelinke", predložila je plan reorganizacije, kako bi se nekadašnji lider u proizvodnji hleba i testenina spasao od propadanja. O njemu će se diskutovati na ročištu u Privrednom sudu 26. januara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik